Košarica: Skupaj:0,00 €
Telefon: 01 364 00 20 

Kakšen med želite

Akacijev med

Barva: od vodeno rumene do rahlo jantarne, od kraja pridelave
Aroma: blaga
Okus: zelo sladek in blag
Kristalizacija: počasna, kristali veliki, hitro topljivi
Čas pridobivanja: maj/junij
Uporaba: Je idealen namaz na belem kruhu in nepogrešljivo sladilo za kavo, čaj, kosmiče, solate in drugo.

 

Cvetlični med

Barva: od svetlo rjave do rjave, odvisno od izvora
Aroma: običajno močna, prepoznavna glede na cvetje, iz katerega izhaja
Okus: običajno izrazit, zelo različen
Kristalizacija: delna, nepravilna, pogosto z velikimi kristali
Čas pridobivanja: pomlad/poletje
Uporaba: Okusen je na kruhu ali v pecivu, primeren za pripravo lahkih mesnih jedi, solat in raznih napitkov.

 

Kostanjev med

Barva: več odtenkov rjave barve
Aroma: močna in ostra
Okus: močan, grenak, včasih zelo izrazit
Kristalizacija: počasna in groba
Čas pridobivanja: junij/julij
Uporaba: Je nepogrešljiv pri peki peciva in potic.

 

Gozdni med

Barva: od svetlo do temno rjave, skoraj črne
Aroma: močna, izrazita, odvisna od vrste rastlin
Okus: sladek, poln, prijeten in običajno močan
Kristalizacija: srednja, običajno po celi količini
Čas pridobivanja: julij/avgust
Uporaba: Odličen na črnem kruhu, v skutinih jedeh in nepogrešljiv v omakah in polivkah.

Lipov med

Barva: čista, svetla, z zeleno sivim odsevom
Aroma: diskretna, tipična za lipo
Okus: močan, dolgo trajajoč, malo pekoč
Kristalizacija: običajno počasna, neenakomerna, z velikimi kristali, lahko kristalizira tudi zelo hitro
Čas pridobivanja: junij/julij
Uporaba: V času slabega počutja ne sme manjkati na kruhu, v čaju, kosmičih, pudingu in pecivu.

 

Smrekov med

Barva: temno rjava, z rdečim odsevom
Aroma: balzamična, po mentolu in sladu
Okus: sladek, po zeliščih
Kristalizacija: ponavadi počasna, včasih pa izredno hitra
Čas pridobivanja: junij
Uporaba: Dobro se kombinira s črnimi vrstami kruha, dodaja se k mlečnim jedem in v razne omake.

 

Hojev med

Barva zelo temna, sivo rjava, s temno zelenim odsevom
Aroma: po smoli in žganju
Okus: sladek, po mentolu in sladu
Kristalizacija: ponavadi počasna, kristaliziran med je precej svetlejši kot tekoč
Čas pridobivanja: poletje
Uporaba: Odlično se kombinira s suhim sadjem. Dodaja se v različne napitke.