Košarica: Skupaj:0,00 €
Telefon: 01 364 00 20 

Med v kuhinji

Prehranski vidiki medu

Med je edino poznano naravno sladilo, ki ne rabi postopkov predelave, da postane uporabno. Njegova enkratna aroma je odvisna od botaničnega izvora, kjer čebele nabirajo nektar ali mano. Kot ogljikov hidrat je med dober vir energije.

 

1 žlica medu ima 64 kalorij

Med je invertiran sladkor, sestavljen iz enostavnih, lahko prebavljivih vrst sladkorja, predvsem glukoze in fruktoze. V sledovih vsebuje še druge vrste sladkorja, minerale, vitamine in encime.

V splošnem je za svetlejše vrste medu značilna mila, nežna aroma, temnejše vrste pa imajo močnejšo aromo. Praviloma temne vrste medu vsebujejo več mineralov kot svetle vrste. 

Zaradi enkratne sestave se prebava medu razlikuje od prebave drugih vrst sladkorja. Če ga primerjamo z belim sladkorjem, ima med manjši vpliv na količino glukoze v krvi, in to predvsem zaradi visoke vsebnosti fruktoze.

 

Uporaba medu

Če želite rumeno zapečen kruh, rolado, torto ali piškote, potem morate pri pripravi uporabljati med. Med veže in zadrži vlago, tako da bo vaše pecivo ostalo dolgo časa sveže. Med tudi zmanjša drobljenje peciva.

 

Ko pečete z medom, upoštevajte naslednje ugotovitve:

• zaradi visoke vsebnosti fruktoze je med slajši od belega sladkorja,

• za lažje delo namažite posodo, v kateri tehtate med, z oljem.

 

Če uporabljate recepte za bel sladkor:

• vzemite malo manj medu, kot je predpisanega sladkorja,

• zmanjšajte količino tekočine v receptu za 1/4 teže dodanega medu,
• pecite pri malo nižji temperaturi, da preprečite prekomerno porjavitev peciva.

 

Začnite dan z žlico slovenskega medu

Nekaj idej za boljši začetek dneva

Čaj ali kava
Vroča ali mrzla kava ali čaj imata drugačen, prijetnejši okus, če ju osladimo z medom.

Žitarice
Žlica medu na vročih ali hladnih žitaricah naredi zajtrk nasiten.

Sveže sadje
Za osvežujoč začetek dneva si pripravimo pretlačene banane, sveže jagode ali drugo sadje z navadnim jogurtom in žlico medu.

Svetleča skorja kruha ali peciva
Topel pečen kruh ali pecivo namažemo z medom - dobimo sladko, svetlečo glazuro.