Košarica: Skupaj:0,00 €
Telefon: 01 364 00 20 

Med v kuhinji/recepti

Sladka paradižnikova juha
Potrebujemo 1 kg svežih paradižnikov, 2 šalotki, 2 žlici olivnega olja, 2 stroka česna, 2 žlici kostanjevega medu, 0.05 l vina (prošek), 2 žlici kisle smetane, 1 pest riža, zelen peteršilj, sol, poper, muškatni orešček

Na olju popražimo sesekljano šalotko, dodamo med, česen in na kocke narezan paradižnik. Če je presvetlo dodamo 1 žličko paradižnikove mezge, dobro popražimo, zalijemo s hladno juho ali vodo. Vse skupaj prevremo in lahko tudi precedimo. Začinimo s kislo smeteno, ki smo ji dodali prošek in malo moke. Pred serviranjem dodamo kuhan riž ali kakšno drugo jušno zakuho.
Poleti jo lahko ponudimo tudi kot ledeno juho!

 

Ajdova omleta z gozdnimi sadeži
Potrebujemo 4 žlice ajdove moke, 400g gozdnih sadežev, 100g zdrobljenih piškotov, 150g gozdnega medu, 20g jedilnega škroba, 4 jajca, sladko smetano, 1 žlico vanilij sladkorja, 1dcl vode

Gozdne sadeže skuhamo v sladkani vodi. Dodamo jedilni škrob in prekuhamo, da se omaka zgosti. Dodamo še vanilijev sladkor in sladke drobtine iz piškotov (naribaj).
Pripravimo sneg iz beljakov in 4 žlic sladkorja ter vanj narahlo vmešamo moko in rumenjake. Zmes damo v pekač in 20 minut pečemo v pečici pri 200°C. Pečeno omleto nadevamo z gozdnim sadjem in prepognemo. Okrasimo jo s stepeno sladko smetano in svežimi borovnicami.

 

Ajdova kaša z lisičkami
Za 2 osebi potrebujemo 500g svežih lisičk (ali jurčkov), 200 g ajdove moke, 3 šalotke, 50g masla, sladko smetano, 2 žlici gozdnega medu, 3 stroke česna, narezan drobnjak, majaron, timijan, sol, poper, muškatni orešček

Ajdovo kašo kuhamo počasi v slani vodi, da lepo nabrekne. Kuhano odcedimo.

 

Sladka jetrna pašteta
Potrebujemo 1 kg telečjih jeter (še boljša so gosja), 4 jajca, 30 dag sveže slanine, 2 žemlji namočeni v mleko, 1 žlico vina (prošek), sol, poper in prepraženo šalotko.

Jetrom popolnoma odstranimo kožico, jih zmeljemo skupaj s slanino ( zelo fino). Mletje ponovimo do trikrat. Dodamo ožeti žemlji, začimbe, vino, v katerega smo vmešali 2 žlici temnega medu (kostanjevega). Dodamo jajca ter vse dobro pretlačimo. Nato damo v podolgovat ozek model in kuhamo v sopari 1 uro.

Musaka iz bučk
Vzamemo 3 srednje velike bučke ali malancane, jih narežemo po dolgem na tanke liste. Posolimo in popopramo ter pokapamo z limoninim sokom. Povaljamo v moki in jajcu ter ocvremo.
Posebej prepražimo na čebuli in česnu 1 kg mletega mesa (polovico svinjskega in polovico govejega), začinimo s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem.
Ocvrte bučke naložimo na pomaščen pekač, nanje damo meso in nato spet bučke. To delamo tako dolgo, da porabimo vse surovine. Po bučkah prelijemo mešanico 1 kisle smetane, 3 jajc in 2 žlic svetlega medu. Pečemo v srednje vroči pečici 3 do 1 ure.

 

Sadni kruh s kuhanim vinom
Za testo potrebujemo 750 g bele moke,
750 g ržene moke, 50 g kvasa, 50 g medu,
2 jajci, 5 dl mleka in sol Za nadev potrebujemo 300 g suhih hrušk, 200 g suhih sliv, 100 g jabolčnih krhljev, 200 g orehov, 200 g mandeljnov, 200 g suhih fig, 100 g gozdnega medu (hojev), 0,5 dl ruma, 0,5dl slivovke, limonino lupino, cimet, klinčke.

Suho sadje operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga v isti vodi prevremo, da se malo zmehča, Ohlajenega narežemo na majhne koščke. Potresemo s cimetom, klinčki, sesekljano limonino lupino, dodamo med, rum in žganje. Tako namočeno pustimo stati ves dan.
Iz moke naredimo vzhajano testo. V testo zamešamo pripravljeno sadje in ponovno vzhajamo. Oblikujemo dva hlebčka. Preden ju damo v pečico, ju večkrat prebodemo in premažemo z mešanico jajca in medu.
K sadnemu kruhu ponudimo kuhano rdeče vino.
Zanj vzamemo 1 l rdečega vina, ki mu dodamo limonino lupino, cimetovo skorjo, nageljnove žbice in 6 žlic cvetličnega medu. Na hitro skuhamo v pokriti posodi.

 

Pograjska grmada iz jabolk in grozdja
Potrebujemo 10 kom žemljic, 1 l mleka, 2 jajci, 3 dl vinskih grozdnih jagod, 3 dag rozin, 8 dag masla, 8 dag cvetličnega medu, 1 kg jabolk.
Posebej prepražimo na čebuli in česnu 1 kg mletega mesa (polovico svinjskega in polovico govejega), začinimo s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem.

Ocvrte bučke naložimo na pomaščen pekač, nanje damo meso in nato spet bučke. To delamo tako dolgo, da porabimo vse surovine.
Žemlje narežemo na lističe in jih prelijemo z mlekom in stepenim jajcem. Dodamo odcejene grozdne jagode, rozine, narezana jabolka in vse dobro premešamo. Zmes naložimo v pomaščen pekač 3 prste visoko, vmes pa damo koščke masla.
Pečemo v dobro segreti pečici 40- 50 minut.
Proti koncu pečenja prelijemo z 1 dl sladke smetane, ki smo ji primešali med. Pustimo, da se zlato rumeno zapeče.